De KuubsKist in NoordZ.

Wat leuk, we staan in NoordZ!

NoordZ is het kennis- en inspiratieplatform voor zakelijk Noord-Nederland. Hier komen redactionele content en persoonlijke verhalen van uit het hart van onze regio samen. NoordZ richt zich op de zakelijke thema’s die er toe doen. Lees hieronder het artikel.

MEER DAN EEN KRINGLOOPWINKEL

Meer dan een kringloopwinkel

André en Alie Spoelstra

PARTNERBIJDRAGE | De KuubsKist in Lemmer is één van de grootste kringloopwinkels van Friesland met meer dan vierduizend vierkante meter aan zorgvuldig geselecteerde curiosa, meubels, boeken en andere hebbedingetjes. „We ondernemen met een maatschappelijke missie”, zegt André Spoelstra, samen met zijn vrouw Alie, eigenaar van de winkel. „Een bezoekje aan onze winkel moet een prettige tijdsbesteding zijn, maar we zijn ook een inspiratiewinkel”, vult Alie aan.

Het is iets betekenen voor elkaar

Met een koffiehoek creëert de KuubsKist een laagdrempelige ontmoetingsplaats. „We zien mensen een boek pakken uit de winkel en hier vervolgens lekker lezen en een praatje maken met elkaar. Als er één iemand is die zich hierdoor minder eenzaam voelt, hebben we winst gemaakt.” Door met vrijwilligers te werken, schep je eenzelfde soort sociale context en het geeft de mogelijkheid. Ook de mensen met afstand tot de arbeidsmarkt die werkzaam zijn bij de KuubsKist vinden hier een zinvolle dagbesteding. „Het is voor ons fijn dat zij met hun talenten deelgenoot kunnen zijn van de KuubsKist. Het is niet alleen werk, het is iets betekenen voor elkaar.”

Elk budget en van kwaliteit

„We zijn ecologisch”, benadrukt André, „of het nu gaat om de koffie, de koekjes, de gebruikte materialen, de schoonmaakmiddelen, bij alles zoeken we naar de meest ecologische toepassing.” Alie vult aan: „daarom vinden we hergebruik zo belangrijk. Om dat te stimuleren gaat alle inbreng door een strenge controle. Apparatuur moet werken, kleding en meubels moeten schoon en toonbaar zijn en glas en servieswerk moeten heel zijn. Voor elk budget en van kwaliteit.” De sneupspulletjes die aan de strenge eisen voldoen, worden overzichtelijk uitgestald in de smaakvol ingerichte themaloodsen van de winkel.

Inspiratie voor blikvangers

„Probeer anders te kijken”, zegt André, „dan is er veel mogelijk.” Alie gaat hier op in: „We hebben hier mooie objecten staan. Soms moet je spullen een nieuwe bestemming geven. Dat doen wij ook. Van opslagkisten voor aardappelen hebben wij onze displays gemaakt. Oude tafels zijn omgetoverd in een balie met designlook, van een oude houten trap hebben we een lamp gemaakt en oude materialen zoals gaas zijn omgetoverd tot insectenhotels. Van lp’s maken we lampen van dekens kussens. Met een andere manier van kijken en wat creativiteit kun je oude spullen omtoveren in prachtige nieuwe blikvangers.” Wie minder creatief is, kan gebruik maken van de do-it-yourself-pagina (DIY) van de KuubsKist. Met de vele verschillende voorbeelden die daar getoond worden, kan het niet anders dan dat je geïnspireerd raakt om van iets ouds iets nieuws te maken. „Duurzaamheid vraagt om te kijken naar wat mogelijk is. Wie die stap zet, zal een positieve, creatieve energie ervaren”, zegt André. „Samen die omslag maken is wat ons drijft. Deze winkel maakt dat mogelijk.”

kringlooplemmer.nl

Geplaatst op: 14 oktober 2021