Artikel in Zuid-Friesland: De Ontmoeting

De Ontmoeting: De KuubsKist
Door redacteur   27 december 2018
LEMMER

In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week zijn Alie en André Spoelstra aan het woord. Zij zijn de eigenaren van Ecologisch Kringloopcentrum De KuubsKist in Lemmer.

Wie zijn jullie?
,,Wij zijn André en Alie Spoelstra, zijn beiden 55 jaar oud en runnen sinds maart 2017 Ecologisch Kringloopcentrum De KuubsKist in Lemmer. We hebben de zaak destijds overgenomen.”

Hoe is dat zo gekomen?
,,Ik (André) was al een poosje werkzoekend en mijn vrouw raakte ook werkloos. We hielden allebei van kringloopwinkels, we wonen in Stiens en we zagen mogelijkheden om daar een kringloopwinkel te beginnen. Maar ik dacht: ‘Ik wil het wiel niet zelf uitvinden, maar eerst met iemand praten die zo’n zaak heeft’. Vervolgens heb ik contact opgenomen met de vorige eigenaresse van de kringloopwinkel met de vraag of zij er iets over wilde vertellen. Dat wilde ze met alle liefde doen. We zijn hier op een donderdagochtend naartoe gereden, hadden een gezellig gesprek en het klikte. Aan het einde van het gesprek gaf zij aan dat zij graag wat anders wilde gaan doen en vroeg ze of het iets voor ons was om deze zaak over te nemen. Hier moesten we wel even over nadenken, maar we hebben het gedaan. Zo is het gekomen.”

Hoe zouden jullie De KuubsKist omschrijven?
,,Het is een van de grootste kringloopwinkels van Nederland, we zijn zo’n 4300 vierkante meter groot en onderscheiden ons van andere kringloopwinkels door onder andere onze presentatie en de inrichting van de zaak. We noemen ons De KuubsKist. Kuubskisten zijn van die grote opslagkisten waar aardappelboeren hun aardappelen van het land af in opslaan en transporteren. Het zijn grote houten kisten. Daar hebben wij displaykasten van gemaakt en presenteren wij onze artikelen in. Wij gaan alleen maar voor goederen die echt goed zijn, geen rommel, het moet allemaal heel zijn en schoon en gewoon een tweede ronde goed waardig.”

Wat vinden jullie verder belangrijk?
,,Wij hebben een biologische levenswijze hoog in het vaandel staan. We gebruiken binnen het bedrijf alleen biologische schoonmaakmiddelen en ook de koffie en thee zijn biologisch. We doen aan hergebruik en daarnaast, alles wat niet hergebruikt kan worden, wordt zoveel mogelijk gerecycled. En alle afvalstoffen die we hebben, worden gescheiden afgevoerd. Hierdoor wordt 90% van wat we hier binnenkrijgen, hergebruikt of op een verantwoorde manier gerecycled.

Daarnaast zijn we een officieel erkend leerbedrijf en maken we ons sterk voor maatschappelijk ondernemen. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen hier een plekje vinden. In totaal werken er op het moment veertig vrijwilligers. Allemaal parttime. Men werkt naar behoefte. De een twee uur per dag, de ander twee dagen per week. We gaan altijd uit van hetgeen de vrijwilliger wil en wat diegene kan op dat moment.”

Wat maakt dit werk leuk voor jullie?
,,Iedere dag is het weer een verrassing wat er binnenkomt. We zijn helemaal afhankelijk van wat mensen brengen of wat we bij de mensen op kunnen halen. De ene keer zijn dat vrij gewone dingen, maar soms is het ook iets bijzonders. We hadden een keer een hele oude grutterskast. Zo’n kruidenierskast die vroeger in een kruidenierswinkeltje stond. Die hebben we bij een boer weggehaald, ergens achter uit een schuur. Die boer was aan het opruimen en wilde dat ding weggooien. Ook hadden we een keer, dat hebben we nooit hard kunnen maken, de toneelkist van Wim Kan. De mensen die de kist brachten zeiden dat het de toneelkist van Wim Kan was, maar konden dat niet bewijzen. Dat zijn wel hele leuke dingen. Wat er verder gebracht wordt; het is echt van spul dat gelijk de recycling in kan tot kleding waar de prijskaartjes nog aan hangen. Er komt van alles binnen en dat maakt het leuk.”

Mieke van Veen
Zuid-Friesland