Bijenhotel maken

Bijenhotel maken

Met een bijen- of insectenhotel in de tuin doe je de natuur een groot plezier. Want ook al vind je bijen en insecten een beetje eng, toch zijn deze beestjes heel belangrijk voor de natuur. Ze zorgen voor de bestuiving van heel veel planten en ze dienen als voedsel voor vogels. Daarom verdienen deze nuttige beestjes een veilig onderkomen. En met een bijen- of insectenhotel geef je ze een fijne nestel- en schuilplaats.

Een bijenhotel: dat zit zo

Op Natuurmonumenten.nl legt boswachter Floor uit hoe een bijenhotel werkt:

 • In de lente leggen bijen eitjes. Dat doen ze graag in een buisje of gangetje van je insectenhotel. In een zo’n holletje leggen ze meerdere eitjes.
 • Tussen elk eitje leggen de bijen een ‘bijenbroodje’: een soort balletje van nectar en stuifmeel. Het dient als voedsel voor de larven, zodra die uit hun ei zijn gekomen.
 • De larven smikkelen veilig in hun holletje van hun broodje, en ontwikkelen zich tot pop in een cocon.
 • Zodra het weer warmer wordt in het voorjaar kruipen de bijtjes uit hun cocon. Ze weten dat de bloemen gaan bloeien en gaan snel op zoek naar nectar.
 • Hebben ze hun buikje rond gegeten, dan zoeken ze een partner om mee te paren. En vervolgens zoeken we weer een veilig plekje om hun eitjes te leggen.

Maak zelf een bijenhotel

Help de bijen een handje en maak een mooi bijenhotel voor ze. Je kunt het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Hieronder staat een voorbeeld van een eenvoudig bijenhotel, gemaakt in een grote mok uit de kringloopwinkel. Deze is leuk om samen met kinderen te maken. Zo leren ze ook nog wat over de natuur!

 1. Je hebt nodig: een grote mok, een stukje jute stof, op maat gezaagde bamboestengels. De stengels moeten net onder de rand van mok komen, zodat het mooi droog blijft bij regen.
 2. Maak de holle stengels aan één kant dicht, bijvoorbeeld met een stukje mos of klei.
 3. Leg de jute langs de buitenkant in de mok en leg vervolgens de stengels erin. Doe er zoveel stengels in dat het goed klem zit.
 4. Zoek een mooi plekje in de zon voor je eigen gemaakte bijenhotel.

Maak zelf een insectenhotel

Wil je een groter hotel maken voor bijen en insecten? Volg dan het onderstaande stappenplan. In de kringloopwinkel zijn vaak wel wijnkistjes te vinden. Bijen en insecten houden niet van verf en lijm, dus kies natuurlijk hout.

 1. Je hebt nodig: een houten wijnkistje, een stukje jute stof, op maat gezaagde holle stengels of stengels met merg bijv. van rozen, stenen potje met hooi of stro als schuilplaats voor insecten, scherven van een rood stenen pot. Leem gemaakt van klei, zand en water.
 2. Schep op de bodem van het kistje de leem.
 3. Vul nu het kistje met de materialen die je hebt verzameld.
 4. Zoek een mooi plekje in de zon voor je eigen gemaakte insectenhotel.

Kijk ook op Pinterest: